Проблеми у школи- ко је крив?

Понашање детета се променило?

Постоји проблем!   

 

Збуњени су родитељи, узнемирени и забринути, али је збуњено и друштво. Бар тако кажу! Међутим, ако се ствар подробније погледа, очигледно је да је и једна и друга страна заказала у обављању својих функција. Родитељи   нису препознали прве знаке отпора код своје деце или да имају неки проблем , било из незнања, незаинтересованости или преокупираности свакодневним проблемима.

За школу је то проблем који утиче на њен статус и углед и она, природно, не жели да сноси одговорност. Стручна лица школе улажу напоре да се проблем реши што је могуће пре. Одговорност се пребацује родитељима, а родитељи се жале на школу, државу, друштво у целини. У овој „пинг-понг“ игри , сви су заинтересовани да се ствар што пре реши, па се неретко и заташкава.

Установе које се баве младима друштвено неприхватљивог понашања, реагују кад на њих дође ред и кад је ствар већ  далеко одмакла, дакле, углавном касно.

Ситуација се , на жалост , решава тако што  последице сносе највише деца која су жртве деце проблематичног понашања. Међутим, и ова деца, мада је сада њихово понашање неприхватљиво,  нису у мањем проблему. Ту се зачарани круг њиховог живота затвара, јер се нико више не сећа тога да су она некада и сама била жртве, било сваковрсне небриге родитеља или, на било који други начин, жртве друштва.

Породица је основа друштва, то је свима јасно, али друштво у највећем делу света , осим вербално, не показује стварну бригу о породици и њеном опстанку, напротив. Дакле, породица мора да се ослони на себе, и да сопственим напорима поврати своје функције и свој ауторитет. То је најсигурнији и најбољи начин, поготову у време  данашњих општедруштвених турбуленција на свим пољима, чија је основа пад моралних вредности и њихова помереност, што збуњује и старије и искусније. Дакле, родитељи, посветите пажњу својој деци, док још није касно. Ослушните њихове позиве у помоћ и препознајте их на време.

Реагујте на време:

  • Ако приметите да дете изостаје  из школе – откријте зашто и где и са ким проводи време.
  • Можда скита, непослушно је, често лаже – обратите пажњу на правила, трудите се да их установите  и инсистирајте на њиховом поштовању.
  • Оцене су у школи све слабије- потрудите се да свом детету помогнете да поврати самопоуздање. Заинтересујте се за градиво које му теже иде и помозите му.
  • Изненада се појавило  друштво које не познајете – испитајте мало са ким се то ваше дете дружи и поново реагујте на време.
  • Ваше дете све чешће остаје дуже напољу и поред забрана – инсистирајте на поштовању правила.
  • Агресивно је или превише повучено – заинтересујте се за разлог и помозите свом детету да реши проблем. Уколико је агресивно, наравно, преиспитајте најпре себе.
  • Можда конзумира неко опојно средство – ако не препознајете о чему се ради, препознаћете да се нешто дешава са вашим дететом, па потражите помоћ стручних људи, на време.
  • Дакле, покажите стварну бригу за своје дете, учествујте у његовом животу, научите га да са вама дели и добре и лоше ствари. Дете ће препознати љубав и тако ће и одговорити.

На крају природно је да постоји награда за добро понашање, али исто тако  логично је и постојање казне као последице неприхватљивог понашања. Нека Вас не заварају неки „савремени трендови“ који умањују или чак негирају значај казне . Битно је да и једна и друга буду одмерене,  оправдане и сврсисходне.

 

 

Пратите нас:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *